Nu skal der selvfølgelig ikke gå ren Emma Gad i den, men det lader til, at den helt almindelige anstændighed og opdragelse, hvor man gav plads til andre og havde respekt for, at man ikke var alene og skulle tage hensyn, når man var ude, er ved at gå fløjten.

Om man så spiser på en trestjernet Michelin-restaurant, eller man besøger en restaurant i Ribe, hvor man forestiller sig, at personalet serverer maden med halm i træskoene, så skal man altså opføre sig ordentligt.

Vi er her ikke ude i, at man skal kende forskel på nogle bestemt bestik-typer, kunne noget uskreven etikette eller spørge ind til din borddame og sørge for at holde hendes glas fyldt – den slags er selvfølgelig god pli og høflighed, men vi antager ikke her, at du er inviteret til middag hos Dronningen.

Her skal vi kigge på nogle helt basale ting, som man lader til at glemme, når man spiser ude, hvorfor vi ser ud nødsaget til at gentage dem.

Som det første skal du behandle personalet pænt; der er intet i vejen for at spørge ind til maden, have specielle allergener med videre, men husk på, at de er på arbejde og har lige så travlt med at servicere de andre gæster – du er ikke mere speciel eller betydningsfuld end dem.

Når det kommer til dig, så lad være med at tale med mad i munden og undgå for guds skyld at smaske med maden også.

Har man ungerne med på restaurant, som kan være en god oplevelse for dem, så overvej alligevel, om alderen er den rette til dem, om de er overtrætte eller andet, for de andre gæster gider nok næppe høre på deres hyleri og ønsker om at få lavet specialretter.

Dette burde være helt almindelige ting at huske, men det lader til, at flere og flere mennesker glemmer dem – vi håber ikke, du er en af dem!