Hvad er en røntgenundersøgelse?

18 november 2022
Anders Hansen

editorial

Røntgenundersøgelse er en medicinsk undersøgelse, hvor man anvender røntgenstråler til at se ind i kroppen. Røntgenstrålerne giver et billede af kroppens indre, og det er derfor muligt at påvise forskellige sygdomme og skader ved hjælp af en røntgenundersøgelse. I denne artikel vil vi fortælle om, hvad en røntgenundersøgelse er, og hvilke fordele den har for patienten.

Røntgen blev først opfundet af den tyske fysiker Wilhelm Conrad Röntgen i 1895. Opfindelsen revolutionerede medicinen, da det gjorde det muligt at se ind i kroppen og med det undersøge sygdomme og skader på en ny måde. Før røntgenundersøgelser var meget specielle diagnostiske procedurer som eksempelvis laparoskopi, ultralydsscanninger og CAT-scanninger helt ukendte.

En røntgenundersøgelse anvendes til at undersøge kroppens indre organer, knogler og blodkar. Derfor kan røntgenundersøgelser bruges til at diagnosticere en bred vifte af sygdomme, skader og abnormiteter. Røntgenundersøgelser er især velegnet til hurtigt at opdage brud i knogler, bevægeapparatet eller andre alvorlige skader på indre organer.

Derfor får man undertiden udført en røntgenundersøgelse som supplement til andre undersøgelser, der kan have mistanke om sygdom. Det er også muligt at bruge røntgenstråler til at se ind i kroppen og få et bedre overblik over det aktuelle problem.

Røntgenundersøgelse

En røntgenundersøgelse har mange fordele og er ufarlig.

Udover de direkte diagnostiske fordele har en røntgenundersøgelse også den fordel, at det er hurtigere end andre undersøgelser. En røntgenundersøgelse tager typisk kun nogle få minutter, hvorimod mange andre undersøgelser ofte tager meget længere tid.

Derudover er røntgenundersøgelser også relativt smertefri, hvilket gør dem velegnet til børn og ældre patienter. Det er en fuldstændig uskadelig undersøgelse, da den ikke involverer nogen form for indsprøjtninger eller kirurgisk indgreb.

 

Er en røntgenundersøgelse farlig i forhold til stråling?

Nej, røntgenundersøgelser er helt ufarlige. Røntgenstrålerne kommer fra en meget lille mængde stråling, der hverken er skadelig for patienten eller nogen andre.

Så der er i bund og grund intet at frygte ed en røntgenundersøgelse – det er kun til fordel for din eventuelle behandling.

Flere Nyheder